A Shimada Machinery Machinery Co. Ltd. 1947 óta gyárt eszterga gépeket. Eleinte 1-1,5 m csúcstávolságú esztergákat gyártottak. 1962-ben fejlesztették ki Japán első többorsós esztergáját, egy 6 főorsós automata esztergát. Ekkor vette fel a cég a ma is ismert profilját, mint minőségi többorsós esztergát fejlesztő és gyártó szerszámgépgyártó cég. A cég profilváltásának jelentőségt az is tükrözi, hogy 1966-tól a mai napig csakis ezeket a típusú szerszámgépeket fejlesztenek és gyártanak, több főorsós esztergát. 1972-ben fejlesztették ki első 8 orsós gépüket.

Szerszámgépgyártási filozófiájuk

A Japán szerszámgépgyártóknál elterjedt gyártói magatartást és minőségfilozófiát követik híven: „Egy fajta gépet gyártunk csak, de abból kiválót!”. 1947 óta esztergák tervezésével foglalkoznak, mely kis idővel a többorsós kialakítást helyezték teljes mértékig előtérbe. A cég alapvetően a teljesen automatizált, költséghatékony gyártás feltételeit látták meg a több orsós gépekben.

A cég a fél évszázados esztergagyártási tapasztalatukat helyezik minden ő általuk gyártott szerszámgépbe. Az gépvázak öntvényből készülnek, a körültekintő és folyamatosan felügyelt öntési folyamatok során.

A szerszámgépeik vezetékezéseit a több mint egy évszázada alkalmazott, több szerszámgépgyártók által előnyben részesített, csúszó vezetékezéssel oldják meg. A vezetékek felületeit kézi hántolással/hónolással állítják elő, kifejezetten erre szakosodott szakemberek által. A vezetékezési rendszerük merevségét tovább növeli a vezetékprofil kialakítása: a V-alakú vezetékprofil. Legtöbb esetben a szerszámgépgyártók kettő, vagy három síkfelülettel támasztják meg a gépeik szánrendszerét, ezzel ellentétben a SHIMADA minden eszterga központjánál két vezetékpárt alkalmaz, mindegyik vezetéken egyenként két- egymásra merőleges- vezetőfelülettel. Így növelve a vezetékenkénti maximális terhelhetőséget. Vezetékeik felületét edzéssel keményítik, így növelve azok kopásállóságát.

A gépeikben alkalmazott szabványos gépelemek mindegyike kiváló minőségű: világhírű, erre szakosodott gyártóktól szerzik be őket: például csapágyakat, golyós-orsókat.